Kanatsız veya tek kanatla uçulabilir mi?
Bir PROJE LİDERİ de kanatları olmadan veya tek kanatla uçamaz, ekibini uçuramaz, projesini başarı zirvesine taşıyamaz…
Projesini iyi tanımak, anlamak, zorlukları kavramak, işi detaylandırmak ve proje hedeflerine ulaşmak için her proje liderinin yeterli bir zekaya yani IQ ya ihtiyacı vardır. Analitik ve kavramsal düşünen, bu düşünce ile zihin açıklığına sahip olan lider, projesine ve ekibine kesinlikle ek bir değer katar. Düşünme ve zihin açıklığı kişiyi liderlik kapısına götüren temel yetkinliklerdir. Bunlar yoksa kapıdan girmesine izin verilmez. Bununla birlikte bu temel yetkinlikler tek başına bir lider de yaratmaz. Elbette liderin karar verebilmek için önkoşul olarak bu yetkinliklere gereksinimi vardır. Ancak sırf bunlar ile liderlik etmeye kalkışılırsa liderlik denkleminin en önemli parçası da eksik kalır, YÖNETEBİLİR ancak ÖNDERLİK EDEMEZ.
“Zekaya tapmamaya özen göstermeliyiz. Zekanın kasları güçlüdür ancak “kişilik”sizdir. Liderlik yapamaz, sadece hizmet edebilir.” Albert Einstein
Liderlik; ekiplerine yol göstererek, motive ederek, ilham vererek, dinleyerek, ikna ederek ve en önemlisi ekipte AHENK yaratarak, işi hedefe taşımaktır. AHENKLİ (Rezonant) LİDERLİK SANATI olarak adlandırabileceğimiz bu liderlikte liderin ana görevi ise, ekipte heyecan, iyimserlik, görev tutkusu, iş birliği ve güven atmosferi yaratmaktır. Lider bu görevlerini ancak duygusal zekası yani EQ ile yerine getirebilir.
Duygusal zekanın dört alanı; özbilinç, özyönetim, sosyal bilinç ve ilişki yönetimidir. Bu alanlar ahenkli liderlik için önemli becerilerdir. Bu beceriler iç içe geçmiş olmakla birlikte ahenkli liderliğin temeli özbilinçdir. Lider kendi duygularının farkında olmazsa onları iyi yönetemez, başkalarının duygularını anlayamaz. Özbilinçli ahenkli lider, duygularının kendini ve iş performansını nasıl etkilediğinin farkındadır. Öfkelendiğinde bunu bir patlamaya dönüştürmek yerine, daha yükselme aşamasında belirler, bu sayede hem nedenini görebilir hem de yapıcı davranmanın bir yolunu bulur. Sosyal bilinç ise liderin ahenk yaratmasını sağlar. Başkalarının o andaki duygularına uyum sağlayan bir lider uygun söylem ve davranışta bulunur, kendi duygu ve değerlerinden içtenlikle söz eder, korkuları dindirir, öfkeyi yatıştırır ya da ortamı neşelendirerek onları zor bir süreçte dahi duygusal yönde olumlu olarak harekete geçirerek ahenk yaratır.
Lider ahenk kurduğunda ekip üyeleri ilgi dolu ve motivedir. Lider ahenkten yoksunsa ekip üyeleri kendilerini işin hareketliliğine kaptırabilirler ancak ellerinden geleni yapmak yerine “yeterli sayılabilecek” iş çıkarırlar.
Proje ekiplerini bir arada tutan ve onları projelerine bağlayan tutkal öncelikle hissettikleri duygulardır. Duygularını yeterli dozda işin içine katan ahenkli proje lideri hem YÖNETEBİLİR hem de ÖNDERLİK EDEBİLİR.
Ahenkli Liderlik Sanatı, zeka ve duyguların buluşarak birlikte yol almasıdır. Bu sanatta IQ ve EQ yan yanadır. Birlikte yolculuk işte tam da bu noktada proje liderinin süzülerek yükselmesine, ekibini uçurmasına, projesini başarı zirvesine taşımasına olanak veren KANATLARIDIR.
Konu ile ilgili fikirlerinizi, yorum ve geri bildirimlerinizi bekliyoruz….
Görsel Tasarım: TPYME İletişim Koordinatörü Feride AKÇA
Comments